av | januar 2, 2009  

Gran Canaria del 2- Anfi del Mar. (Artes foto)

Siden min nevø jobber på Anfi del Mar, var det naturlig å vandre en del på området der. Vi bodde i et boligområde på toppen av området, som ikke er en del av selve anlegget. Min nevø og samboer betaler 750 EURO pr/mnd for å leie der. Ja, det er dyrt, og dyrt er det å bo på denne solrike sørkysten av Gran Canaria.

Men nå var det Anfi del Mar, dette innlegget skulle handle om.
Bjørn Lyng, trønderen fra Leksvik på Fosenhalvøya, ble tidlig en flittig grunder av næringsvirksomhet både i Norge og utenlands. Han hadde feriested på Gran Canaria. En dag satt han i en båt og fisket utenfor her, og en visjon kom dalende da han kikket på landskapet som dengang bare var hardt fjell mot havet. Visjonene ble realisert , og 1988 ble tomta i fjellet hogget ut.  I 1993 stod et første av fire klubber ferdig til innflytting på anlegget.

90-tallet startet med generelt økonomiske nedgangstider, noe som satte en demper på prosjektet, Bjørn Lyng fikk ideen om timehare-  salg av andelsleiligheter. Dette skulle han ikke angre på. Salget av endeler gikk strykende, og kapitalen som kom inn ga vitaminer til resten av utbyggingen. Bildet over viser den såkalte "trønderblokka", sannynligvis fordi det er overvekt av trøndere akkurat her.

Bjørn Lyngs ide var et luksusanlegg med hoteller, perfekt strand, et feriested noe utenom det vanlige. Og det har han og medhjelperne sannelig fått til. Dette viser inngangspartiet til Anfi del Monte, en av de fire klubbene. Ser du opp, ser du et gedigent langt takmaleri, som er skapt av hans venn , den svenske maleren, Carl Gustav Thulin, som nettopp hadde flyttet til Gran Canaria.

Her er et av maleriets utsnitt. Bjørn Lyng begynte selv å male i sin eldre år, da han var fyllt 70. Han hadde et talent som ikke hadde fått tid til å utvikle seg i tidligere år, og han hadde til og med utstillinger.

Her ser vi utsikt over Hjerteøya, en kunstig øy som han skapte av masse som ble igjen av hogsten. Utsikten er fra Anfi del Monte. Her går en utvendig heis ned til strand, øya, strandbarer og kjøpesenter.

Man kan også rusle en liten vei ned til anlegget, og lukte på flotte planter, beskue trær og kaktus og høre på vakker fuglesang.

Eller bare skue utover havet og stranda bak palmene.

Nede på anlegget finner man et lite kjøpesenetr med lekre små butikker av ymse slag. Klær, souvenirer, smykker, helseskost, matvarebutikk, alkohol, parfymeri, sportsbutikk med mer. Men det kan nok være litt dyrere her enn andre steder på øya. Så sjekk prisene.

Den deilige hvite stranda med sand fra Bahamas. Sanda er importert fordi vanlig sand kan bli så varm at badegjester kan brenne seg på føttene. Intet er overlatt til tilfeldighetene her.

Selv om dette er uka før jul, og vinter der nede, så bader folk de dager det er sol. Og her i området er det over 300 soldager i året.

Vannet er herlig rent og mange koser seg her.

Nå er det på tide med en tur inn på Hjerteøya, hvor frodige og vakre vekster vokser. Her er de gedigne kaktusene, mange varianter.

 Her er en minnetavle over uthuggingen av fjellet. Da de hogde ut tomta fant de denne store steinen, som de har laget en fontene rundt. Firmaet til Johannes Syltern fra Norge  tok på seg den gedigne jobben med uthoggingen av tomta.

Her ser vi steinen med sildrende vann og vakre blomster som får sin næring herfra.

Bjørn Lyng har fått en byste etter seg her på Hjerteøya. Han har skapt mange arbeidsplasser, sørget for motorvei i området, stiftet helsesenteret Valle Marina og vært medstifter av den norske skolen i Arguineguin- samt at han har hatt sitt livsverk i prosjektet Anfi del Mar, og startet en viderføring i Taurodalen med to  gedigne golfanlegg, Han utviklet metoder for å rense saltet ut av havvannet slik at det ble til sårt tiltrengt ferskvann, til en rimelig penge.  Med hjelp av blant annet Sintef i Trondheim. Ferskvann er mangelvare her nede. Han fortjener nok sin heder, denne trøndergrunderen.

Bjørn Lyng døde i 2006 av mange års sykdom. Han ble dødsdømt av legene for kreft i en lunge og nyre i 1996, men levde 10 år lenger enn dommen,- 81 år gammel.

Papegøyeblomster.

Glassbåten- med en bunn av glass , går blant annet mellom Arguineguin- Anfi del Mar og Puerto de Mogan.

Marinaen ved Anfi del Mar.

Noen kveldsbilder fra toppen. Her ser vi over til Puerto Rico, faktisk.

Nede på stranda driver noen ungdommer med basket.

Og en enslig kvinne går sin kveldstur.

Marinaen i kveldslys.

Jeg traff en venn fra Trondheim en kveld. Her koser vi oss på Havana Bar med en Irish Coffee. Det er litt kveldskaldt her, så en varm drikke gjør godt for skrotten.:)

Kilder: Senor Lyng, av Frank Dehli.

Du kan også lese mer her om Bjørn Lyng og Anfi del Mar.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg takker atter en gang for denne flotte turen i bilder og reportasje Ha en fin dag ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fin tur Arte.

Jeg har en kamerat som har et par uker på en av klubbene. Videre har min eks også et par tre uker på en av de finere klubbene, gullkraner og slikt på badet.

Jeg har bare solgt time-share jeg, i 89 på Lanzarote.

Fin tur og fine bilder ;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen tak til deg for en hyggelig kommentar! :) Fin dag til deg også.!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen takk for hyggelige ord, Flabben!

Har du vært med dine kjente på deres leiligheter der nede da?

Og hvordan synes du det var å være timeshareselger? Virker litt slitsomt,spør du meg..helt til man kommer i tralten, selvsagt..

Fin dag til deg.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

du.. det er vel en nisse som henger på gelenderet over Lacostebutikken? IIIK!

Vi må ha stått på samme flekken da vi tok bilder av hjerteøya, Arte, så likt! :O

Det er et flott anlegg, men for “glatt” for meg egentlig.. da er det bedre med enklere standard, og føle at det er mer “ekte” Kanarisk!?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, det er ne sånn hengende nisse, ja–som det var så mange av overalt.

Er egentligler bodd her fremfor i ei diger vanlig turistmaskin, med stygge hotell klaska oppi hverandre. Kunsten er vel å finne det du nevner, noe særegent, ekte…med bra standard, uten kakkerlakker..;) Kanskje i Puerto de Mogan ..eller en landsby…i fjellene..Men Puerto de Mogan virker litt rolig å bo i..over tid. Vet ikke..egentlig.

Ja, vi måtte ha stått å samme utsiktsplass. Ved siden av heisen..???

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Uff,,,der ble det noe tull med teksten..

mente å si: Er egentlig enig med deg, men ville heller ha bodd her fremfor….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjære Arte, tusen takk for en nydelig bilde-serie og en interessant påminnelse om gründeren Bjørn Lyng som jeg hadde en del kjennskap til i forkant via familie. En utrolig dyktig kar. Alt han rørte ved ble jo suksess, men det kom jo ikke av seg selv. Sparte ikke seg selv den karen.

Takk for koselig hilsen hos meg, og riktig Godt Nytt År til deg i tilfelle jeg har glemt å si det tidligere. Nå har jeg kommet helt av her i hilsningene. He, he. . .

Du fristet forresten noe utrolig i forhold til Syden med denne bildeserien da, men – vi må visst vente til vi forhåpentligvis kan finne litt ro i sjelen til å dra noe sted.

Ha en fin kveld.

Klem fra meg

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen takk Bente for veldig hyggelig kommentar! Artig at du kjente til Bjørn Lyng da- Ble mektig imponert av å lese biografien om ham, samt annet.. Han var visst et utrolig menneske og person.

Håper du får mulighet til å slappe av på ferie en dag du også, om ikke så altfor lenge.:)

Godt nytt år igjen til deg! Ha en fin kveld du og.

Klem tilbake.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

ja.. jeg kan tenke meg at det var ved siden av heisen, før vi dro til en annen etasje, et annet nivå.. vi var jo prisgitt en av disse selgerne….

Neste gang på Gran Canaria.. kanskje Las Palmas? Nei.. jeg vet ikke,densom lever får se! :P

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, det var sikkert der..

Jeg kan også tenke meg en tur til Las Palmas- litt byvandring, museer, kombinert med strand og utflukter i fjellene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Åhhhhh, den som var der nå :O))

Flotte bilder fra en sikkert like flott tur. Jeg begynner å lengte til varmen nå kjenner jeg.

Nyt kvelden…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen takk for hyggelig kommentar og besøket, Larien!:)

Nyt resten av helgen du også- og lykke til med et nytt bloggeår. Håper at varmen kommer til deg snart.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heia Artemisia :)

Du verden hvor flott det ser ut..helt nydelige bilder..jeg kan tenke meg at du storkoste deg mens du var der :)

Og alle de nydelige blomstene og plantene daa..ja naa lengter jeg til vaaren du :)

Jeg vil oenske deg og dine et riktig godt nyttaar. Maatte alle dine droemmer, haap og oensker for 2009 gaa i oppfyllelse :)

Klem fra meg :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen takk for veldig hyggelige ord, Leyla! Ja, det var flott der nede, og her hjemme igjen med sure kuldegrader lengter jeg tilbake..

Ønsker deg en god helg og godt nytt år igjen.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjempeflott innlegg igjen Arte og fine bilder, tommel! Stedet er flott, men det er jo ikke noe autentisk kanarimiljø her og blir for velpolert for min del. Men bevares, en ukes avslapning i slike omgivelser hadde gjort seg det :)

Jeg fikk assosiasjoner til Qatar-oppholdet mitt hvor jeg bodde på de beste luksushoteller med en service og høflighet jeg aldri har opplevd maken til. Men det ble slitsomt i lengden, som å leve i en boble.

Stranden ser nydelig ut da. Ha en fin siste fridag, nå er det vel tilbake til striskjorta og havrelefsa for oss begge ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heia! Tusen takk for flott kommentar, Risky! :)

Ja, stranden var nydelig- og jeg kunne godt ha tilbrakt flere dager der, men det ble bare en. Likte at den var ren og fin, og at vannet var rent uten uhumskheter..

Er ikke vant til luksushoteller selv. Men at det er rent og fritt for insekter og kakerlakker er noe jeg setter stor pris på. Og det tror jeg man får her. Selv om andel i Anfi del Mar aldri blir noe for meg, siden jeg er alene, og ungene nå er store. Men tenker at det hadde vært en bra greie hvis man var en familie/par med et par barn, som likte å dra på sydentur og hadde passe god råd–da ville man i lengden spart på et slikt opplegg, kontra å kjøpe seg forskjellige sydenturer til 20-30000 hvert år. Men hver sin smak..

Ja, god uke til deg også- de blir hardt å komme i vanlig jobb-gjenge igjen- men kanskje greit det og. :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men dette var jo en aldeles fornydelig rundtur på et fantastisk anlegg. Virkelig egnet til å lyse opp og lage litt sommerstemning her vi sitter i januarmørket. Vi var på Gran Canaria i 2005, og reiste en del rundt på øya. En ferie med gode minner, selv om vi fikk med oss en “kalima”-dag og to. Ha en herlig uke, og godt nytt år! :-) )

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tusen takk for hyggelig kommentar! :) Så bra at du synes innlegget lyser opp i januarmørket.:)

Hva er “kalimadager”.

Ønsker deg en fin uke.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei, og takk for god lesning, er en gut på 20 her som selv skal ned til gran canaria sammen me fruen og tre venner om en mndes tid ca, og med en gang jeg leste dette reisebreve ditt så bestemte jeg meg for og ts med min kjære til hjerteøya, vi skal være to uker i playa del ingles så er jo ikke lange turen opp til amfi del mar eller å dt hette =p må si e virkelig gleder meg etter som detta blir min første reise sydover og etter å ha lest ditt inlegg

-Esben

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flotte bilder! Anfi del Mar er virkelig et vakkert anlegg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Espen! beklager at jeg ikke har svart på kommentaren din før nå, men jeg har hatt litt trøbbel med mitt nye passord her inne..

jeg er veldig glad for å høre at du ble inspirert til å besøke Hjerteøya og Andi del Mar…
Dere er kanskje der nede nå, kanskje er det like før dere drar..

Dere må ha en aldeles fotreffelig tur. Jeg savner kanariøyene–det blir ingen tur på meg før jul, men håper å dra på vårparten, igjen.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Anfi del Mar: Tusen takk for hyggelige ord.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] Lagret under: Ukategorisert     Stikkord:ferie, fotos, grancanaria, puertodemogan, reise,syden « Artemisia sender julekort fra Gran Canaria! Gran Canaria del 2- Anfi del Mar. (Artes foto) » [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00