av Artemisia | juli 31, 2009  

Børs og katedral

I dag var jeg på åndelig møte med Snåsamannen og biskop Tor Singsås i Nidarosdomen. Det var også 1499 andre der. Billettene hadde vi kjøpt på forhånd, så jeg trodde egentlig vi hadde god tid da jeg ankom Nidarosdomen tre kvarter før det startet. Jeg må si jeg bli litt sjokkert da jeg så den lange køen. Venninna mi som var der tyve minutter før meg sa køen var lang før hun kom. “Ja, noen vil vel sitte helt fremst,” sa jeg. Det måtte jo også bli forsinkelser med så mennesker, særlig når de ikke begynner å slippe inn folk før kvart på ett, og det skal starte klokka ett.

Vel innendørs i den mektige katedralen begynner jeg å lure på hva jeg er med på. Folk virrer rundt for å finne seg plasser så nær “scenen” som mulig, men det er fullt, ganske fullt der man kan se hva som skjer.

Vi får satt oss slik til at vi ser stolene der de skal sitte og prate sammen, biskopen og Snåsamannen. Snart bruser kirkeorgelet opp, og inn kommer Joralf Gjerstad arm i arm med biskopen i Nidaros fulgt av sikkerhetsvakter, i midtgangen. “Jeg føler det som jeg er i brullyp”, sier jeg til venninna min. Musikken tatt i betraktning, to mennesker arm i arm med et følge bak, en høytidsstemt kirke og sakral stemning.

Foran meg har jeg et hode som nettopp har stått opp, hvertfall ser det slik ut på hårsveisen i bakhodet. Hun sto bak meg først, men ble bedt om å sette seg. Ikke lov å stå i Nidarosdomen, ifølge vakta. Nei vel. Biskopen begynner å snakke om at at han har gledet seg så lenge til at Joralf skal komme, at han har ventet så lenge på ham, som den pilgrimen han er. Osv osv.

Jeg studerer dama foran meg. Hun bedriver med hektiske skriverier. En rød sprittusj skibler ned uforståelige ord, bruddstykker fra noe jeg antar kommer fra podiet og samtalen der. Medmenneske, krussedull, halve ord. Det knitrer i papir og tusj. Mannen ved siden av visker noe i hennes øre. Hun legger vekk sprittusjen, og roter rundt i et par store svartprikkede hvite vesker og har plutselig handa full av penner og tusjer. En vanlig kulepenn overtar for den store sprittusjen. Hun snur arket hvor det er masse krusseduller og uforståelig skrevne ord, og skriver nye ord rundt omkring. Er hun en blogger? tenker jeg. Kanskje hun er en blogger på VGB, eller Forfatterbloggen? En dikter? En skribent? Nei, adferden minner om noe annet. En skribent, eller en som skriver referat skriver ikke slik. Jeg holder tankene for meg selv og prøver å konsentrere meg om Snåsamannen og biskopen. Joralf snakker om at han egentlig ikke ville være klokker i Snåsa, men han måtte. Joralf er glad for å være i Nidarosdomen, sier at det er stort for ham, at biskopen har gjort han stor.

Så skal det synges salmer. Vi har fått et ark med salmer og program. En operasangerinne skal også synge. Jeg holder på å dø av sånne trege salmer. Unnskyld meg, Joralf, men salmer er dønn kjedelig. Jeg drømmer om å oppleve en skikkelig rockekonsert i Nidarosdomen en gang. Det hadde vært noe. Jeg sitter og glor i taket. Det er ei utrolig mektig og flott kirke, eller mer enn det, en katedral. Glassmaleriene slipper inn dunkelt lys, konturer av merkelige skulpturer dukker opp ved siden av hvelvene.

Lyden er litt ekkel. Joralf er ikke alltid like lett å forstå. Men biskopen gjentar ofte det han sier, slik at vi skal skjønne hva de snakker om. Biskopen snakker mye om å se, bli sett, om å være medmenneske, at Joralf er akkurat det, og han sammenligner ham med Josef i Bibelen. Nå sier Joralf at det er helt slutt med virksomheten. Dette er hans siste opptreden i denne sammenhengen, og det vil han leve på resten av livet, sier han.

Jeg sitter og lurer på hva andre føler av å være her inne. Føler noen magi? Hellighet? At de blir religiøse, frelst? Jeg sitter mest og tenker, og har ingen religiøse feelings overhode. Enda bra det, at jeg ikke er så lett å lede. Jeg innrømmer det at det er spesielt å være tilstede i den mektige Nidarosdomen. Men når det gjelder møtet med Joralf Snåsamann, så var nok opplevelsen av å lese boka større. Men jeg var der. Og jeg var der helt til brudemarsjen loset Snåsamannen og biskopen og alle folkene ut i dagslyset igjen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Flotte bilder, og du verden var det så mange som skulle se Snåsakaillen som vi sier hos meg! Så litt av dette i nyhetene, og hadde jeg visst at du var der skulle jeg sannelig å speidet nøye etter..

Tro hva dama foran deg skriblet, vel,vel det er vel ikke meningen heller at vi skal vite.. Moro å se at du blogger igjen! Ha en god helg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror Tekrø og Magica Lanterna skal spille i Domen den 8. august. Altså dagen etter bloggeteffet. Kanskje vi sku tatt turen dit?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Oj- er det sant??? Ja, da må vi dra dit! :) Håper det er på kvelden, siden jeg skal sende min far til Kroatia fra Værnes midt på dagen.:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Merkelig det der, at man går inn i en mørk kirke og snakker om lyset, istedenfor å gå ut i lyset og snakke om noe annet ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Lavina!
Takker for godord.:)
Ja, det var mye folk ja. Vanskelig å se meg blant alt folket, tror jeg..
Dama foran meg var nok i sin egen verden tror jeg.;) Ordene var hvertfall ulseslige for det meste..
Har du slutta helt med blogginga eller??
God helg til deg og!:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Phalloides: Ja du kan så si..haha!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg ville heller ha sammenligna Snåsakaillen med Jesus, jeg. Samma evner – men Snåsakaillen vet at han ikke er Guds sønn, han bare har evner.
Sikkert spesielt å være der. Jeg har sunget i Nidarosdomen jeg, debuterte der som dirigent i damekoret :-D Det er en herlig akustikk… men så har jeg også følt munken i Nidarosdomen og det var en spesiell opplevelse!
http://burnieberit.vgb.no/2008/10/21/burnieberit-munken-i-nidarosdomen/
Men du har sikkert lest det før ;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helsike, du har jo kommentert der også, hos munken min :lol: Jeg er så steike fjern av og til…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har slutta å blogge her på VGB, og klikker du på navnet mitt så kommer du til bloggen min. Man klikker på bildene der så ser du dem i større format..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hehe, Berit! Det var jo en stund siden du skrev det om Munken da..så du er tilgitt! Hvordan skal man huske på enhver som kommentere hva ??

Ja, vet du- jeg tenkte Jesus jeg også- som en helbreder– Men han er nok ingen Messias, så da så- selv om kultusen rundt ham nå er nesten i tråd med en Messias, eller en popstjerne. Velg selv.:)

Fin type med et behagelig vesen som du føler godt for, det er han, synes jeg..)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lavina- ja, det oppdaget jeg og har vært der med mitt visittkort, og lagt meg til som follower.;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00