av Artemisia | september 5, 2009  

Tore på Sporet av noe veldig interessant

Tore på Sporet av noe veldig interessant!

Isprinsessen er Tore Strømøys første skjønnlitterære bok. Boka er egentlig en barne-  og ungdomsroman, men jeg hadde ingen problemer som voksen 40 pluss å la meg fenge av denne historien.

Strømøy tar oss med i en fiktiv historie med Trondheim som utgangspunkt og vår lokale historie forankret i Olav Tryggvasson, Leiv Eriksson og vikinger på tokt.

Den unge arkeologen Rebecca Vibe oppdager mystiske ting på Munkholmen, og får en ide om at det ligger viktige ting begravet under holmen. Kanskje er det kongegrav der fra vikingetiden? Rebecca får med seg den meget skeptiske, men anerkjente arkeologen Frank Grip på jakten etter mystiske funn. Hans sønn Daniel får også en viktig plass i historien etterhvert.

Historien skrider fremover i korte kapitler, og jeg blir fort grepet.  Det gjør det ekstra spennende selvsagt, at handlingen ligger til mine nære omgivelser, da jeg selv bor i Trondheim, og kjenner godt til Munkholmen, Kjeglekroa og andre steder som nevnes og fotgåes i boka.  At det sitter skurker på Kjeglekroa for eksempel, har jeg aldri tenkt på før, men det kan hende jeg kikker meg rundt en ekstra gang neste gang jeg drar dit for å ta en øl.

Måten boka skrives på, minner meg om svunne leseår, med Bobseybarna, Hardyguttene og Frøken Detektiv. Den gangen jeg dukket ned i fantastiske eventyr, som pirret både fantastien, eventyrlysten og spenningsbehovet. Som ga meg leselysten for all tid. Jeg må huske at dette er en barne – og ungdomsroman, og denne påminnelsen er viktig å ha i hodet.  Språket er enkelt, og skal være det.  Boka er lettlest.  Jeg leste den i ett strekk en søndagskveld, da jeg ikke greide å legge den fra meg.

Boka veksler mellom to paralelle historier. Det er jakten på kongegraven og viktige funn i vår tid, med en kynisk skurk med i jakten. Det er også en historie paralellt tilbake til Leiv Eirikssons tid før og etter år 1000. Vi får bli med tilbake til hans barndom på Island, oppdagelsen av Grønland, tilbakekomsten til Norge og oppdagelsen av Amerika. Disse delene av boka er utrolig godt skrevet, og berører meg slik at jeg ønsker å lese mer av dette.

Strømøy sier han jobber med oppfølgeren, så vi får håpe det blir mer av denne tidens historie å få der.

Anbefales!

Tore Strømøy: Isprinsessen, 2008, Gyldendal.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00